Weten wat je wel wil

Een uitspraak als “we willen minder onderling gedoe op de afdeling” geeft aan waar men vanaf wil. Niet waar men naar toe wil. Vandaar dat hij mensen niet snel in beweging brengt. Je kunt pas op weg gaan als je een duidelijke omschrijving hebt van je gewenste resultaat. Op basis daarvan kun je keuzes maken. “Draagt deze bij aan mijn veranderdoelen, of niet?” is wel een vraag die helpt bij het bepalen van je gewenste resultaat. Net als: Wat zou ik graag anders willen? Hoe ga ik merken dat dat er is? Hoe kan ik dat zien, horen, voelen?


Waar kan IK voor zorgen?

Wie denkt aan allerlei dingen die niet zo zouden moeten zijn, ziet de oorzaak vaak in omstandigheden, toevalligheden en vooral ook: andere mensen. Ongetwijfeld liggen veel oorzaken buiten jezelf. Maar door alleen zo te denken geef je de mogelijkheid om invloed uit te oefenen uit handen. Je gedachten staan op de automatische piloot. Het is effectiever om jezelf af te vragen waar je direct zelf last van hebt. Wat je zou willen, dat er ging gebeuren. En vervolgens: Waar kan ik (NU) voor zorgen?


Stem af met betrokkenen

Veranderen doe je vaak niet alleen. De verandering is pas een verandering is als je met een paar collega’s, een team of een hele organisatie ander gedrag bent gaan vertonen. Dat begint met een gedeeld idee over waarheen je op weg bent. In een gestructureerd gesprek over bijvoorbeeld ‘de samenwerking verbeteren’ worden verschillende percepties helder. De één bedoelt dat de overdracht goed geregeld moet worden, de ander wil uniforme werkwijzen hanteren en een derde dacht aan respectvolle communicatie. En hoe uniform is uniform eigenlijk? Doen we het dan op onze eigen manier maar binnen dezelfde kaders? Hebben we het alleen over de huisstijl? Of werken we volgens vaste protocollen? Een gedeeld beeld van je gewenste resultaat verhoogt de kans van slagen van je verandering zienderogen.


Accepteer dat er mentaliteitsverschillen zijn

Bij het aan de gang gaan met de verandering, zal blijken dat de een anders omgaat met onuitgesproken verwachtingen dan de ander. Dat jij nooit onbekommerd acht klantvragen op het bordje van een collega schuift en vervolgens er om 15:00 vandoor gaat, wil niet zeggen dat een ander ook die remming heeft. Kwaad worden om het verschil in mentaliteit heeft geen zin. Wel is het zinvol om kennelijk niet gedeelde verwachtingen te vervangen door concrete afspraken.


Geef inslijten de tijd

Hoe lang blijven mensen die in een auto met automaat gaan rijden, nog regelmatig graaien naar de niet-aanwezige versnellingspook? Gemiddeld 3 weken. Tja, zo’n 95% van het menselijke gedrag is gewoontegestuurd. Het duurt even voordat nieuwe breinpaadjes in de hersenen zo zijn ingesleten, dat een nieuwe vorm van gedrag zonder nadenken vertoond wordt. Tenminste als je er elke dag mee in oefening bent. Laat je dus niet ontmoedigen door misgrijpen. Het hoort er nu eenmaal bij.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.