Bevestigen wat je fijn vindt

Geef elkaar een compliment. Bedank voor iets wat je fijn vindt dat de ander heeft gedaan. Het werkt in een team om ook over vanzelfsprekende dingen te zeggen dat je die fijn of goed vindt. Het bevestigt de ander niet alleen in het positieve gedrag, maar het bevestigt voor jou ook dat de ander positieve dingen doet.


Zeggen wat je op je hart hebt

Sommige mensen hebben moeite om te zeggen wat hen dwarszit. Vaak omdat zij niet hebben geleerd hoe zij dat zodanig onder woorden kunnen brengen dat de (werk)relatie geen schade oploopt. Het werkt om periodiek de tijd te nemen om, zonder verwijten, met elkaar te delen wat er dwars zit, zodat er weer ruimte komt. Een gelucht hart klopt beter.


Verwelkom ook wat je niet wil horen

Krijg je feedback vanuit het team waar je niet blij mee bent? Dan is dat niet altijd makkelijk om te horen omdat je je bijvoorbeeld aangevallen voelt. Kijk eens of het je lukt om niet in discussie te gaan of in de verdediging te schieten. Waardeer de moeite die de feedbackgever doet om aan je bij te dragen en zie het als een mogelijkheid voor groei en verbetering. Als je dat kunt, voorkom je dat het in het team steeds moeilijker wordt om elkaar feedback te geven.


Te zakelijk is niet zo zakelijk

Alleen maar zakelijk met elkaar omgaan op het werk blijkt voor veel werknemers niet te werken. We zijn tenslotte éérst mens en dan professional. Dus houd oog en oor voor de mens achter die professional en collega. Een goede balans tussen “menselijk” en “zakelijk” werkt als Haarlemmer olie voor de professionele relatie.


Tijd vragen én geven

Bloedspoed! Je hebt een interne deadline gemist en nu wil je een collega vragen om je te helpen, zodat in ieder geval de klant krijgt wat is beloofd. Erken dan je eigen tekortkoming en het effect ervan op jezelf en de ander en wees bereid om later met elkaar te bespreken wat je gaat doen om dit in het vervolg te voorkomen.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.