HERINNER JE SUCCESMOMENTEN

Neem minstens twee van je succesbelevingen in gedachten. Denk aan werkervaringen waarbij “alles klopte”. Wanneer voelde je je effectief, was je geïnspireerd en deed je moeiteloos wat er gedaan moest worden? In welke periode was je ergens op uit, handelde je ernaar en gaf dat je voldoening? Heb je die situaties voor ogen? Dan niet stoppen! Stel jezelf de vraag: “Waardoor kreeg ik hiervan zoveel energie?” Dat kan vanwege diverse factoren zijn, je vakinhoudelijke bijdrage, je rol in het team of het goede resultaat dat je beleefde. Andere factoren kunnen gelegen zijn aan de aard van de opdracht (creatief, uitdagend, verrassend). Zie je de successen voor je? Hou deze dan vast!


ONTWIKKEL RITUELEN

Heb je eenmaal helder waar je goed in bent en wat je energie geeft, dan is het zaak om daarvan méér te krijgen in je leven. Routines en rituelen helpen je om tijd en aandacht te maken voor de dingen die je wilt doen. Je koppelt ze aan vaste tijden of bepaalde situaties. Houd je bijvoorbeeld van nieuwe plannen maken? Spar je graag over beleidsvraagstukken of te realiseren projecten? Vertel de ander dan voor welk probleem je samen een oplossing wilt vinden. Zorg ook dat een en ander gepland staat in jullie agenda’s.


BESCHRIJF JEZELF ALS ONDERNEMEND TYPE

Vertel het verhaal over jezelf vanuit een ander gezichtspunt. Hoezo ben je geen ondernemend type? Ga er eens goed voor zitten en beschrijf hoe sterk je bent op de competenties die aan ondernemende types worden toegeschreven. Waar toon je initiatief? In welke werk-of privésituaties laat je zien dat je lef hebt? Welke knopen hak je door? Waar ondernam je actie met inspirerend resultaat? Welke verbetermogelijkheden zag je en welke actie ondernam je toen? Wat moet –als het even kan– op jouw manier? Wat wil je graag tot stand brengen? Hoe zorg je voor voortgang? Als je alles op een rijtje hebt, is het makkelijker om het te laten zien. Bedenk: wat je toont, daar word je voor gekend!


ZORG VOOR OVERZICHT

Neem tijd voor reflectie en om alternatieven te overdenken. Ook zul je rekening moeten houden met anderen die bij je acties betrokken zijn, zodat de samenwerking soepel verloopt. Gebruik de CiEP-principes. Als je zicht hebt op wat je wilt en op je werkvoorraad, deadlines en relevante werkafspraken, kun je verantwoordelijk, onafhankelijk en resultaatgericht te werk gaan. Actie is de brandstof voor voldoening!


HEB OOG VOOR JE BLINDE VLEKKEN

Daar komen we bij een valkuil van ondernemende types pur sang. Zij denken vaak dat iedereen zo ondernemend is als zij. Anderen kunnen echter wel eens moe van hen worden, of ervaren hun gedrag als drammerig. Reden om altijd draagvlak te creëren voor de dingen die je belangrijk vindt. Hou dus oog voor de behoeften van anderen in je omgeving. En bewaak ook je eigen grenzen.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.