Doorbreek de zichtlijn

Veel gesprekken beginnen met oogcontact. Ga dus strategisch zitten. Bijvoorbeeld met het gezicht afgewend van het “sociale centrum”. Zet het computerscherm op een verhoging, zodat je er nog meer achter verdwijnt zonder in elkaar te hoeven duiken. Dat is ook veel beter voor je nek en rug.


Blok het geluid

Zie je er sociaal tegenop om een koptelefoon te gaan gebruiken? Vraag je meest praatgrage collega’s welke koptelefoon je moet aanschaffen. Als de kletsers over de aankoop hebben kunnen meepraten, is later gebruik geen issue meer.


Muziek, ja of nee?

Het hangt ervan af. Dagelijks een kleine portie (5 minuten) totale stilte, doet het brein zeer goed. Instrumentale muziek leidt minder af dan gezongen muziek. Van de andere kant geeft muziek ook energie. Laat muziek je werkstemming ondersteunen, niet je concentratie doorkruisen.


Concentratieklussen op stille momenten

Vaak zit er een patroon in de sociale hectiek van een kantoor. Plan, als het kan, de focusgevoelige taken op momenten waarop er rust heerst in het kantoor. Of zoek de plekken op waar stilte de overhand heeft. Een concentratiewerkplek of lege vergaderruimte bijvoorbeeld.


Verplaats de onderbreking

Iemand komt met een vraag aan je bureau. Zeggen dat je “niet gestoord” wil worden, kan dan lastig aanvoelen. Maar het komt anders over als je vertelt wat je aan het doen bent en wanneer je tijd hebt voor de ander. ''Oké, hier willen we het over hebben. Maar ik wil ook dat dit om 2 uur klaar is. Dus wat zullen we afspreken? Morgenochtend 11 uur? Of zeg ik nou iets geks?” Heel grote kans dat je reactie helemaal niet gek gevonden wordt…


Maak afspraken

Maak afspraken met elkaar over wanneer je waar praat. Zoals bijvoorbeeld waar je die korte overlegjes met je collega’s doet. Of: bijkletsen doe je bij het koffiezetapparaat. Bevorderlijk voor je eigen focus én die van je collega’s.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.