Neem een middag vrij

Wat? En het is al zo druk! Inderdaad, en de ervaring heeft geleerd dat het weinig uithaalt om ook juist deze middag hard door te pezen. Het werk komt er eenvoudigweg niet mee af. Wel raak je op een gegeven moment opgebrand van steeds meer dingen oppakken. Ieder mens heeft op zijn tijd ruimte nodig voor ontspanning. Idealiter in de vorm van vrijetijdsbesteding. Maar als je dat te ver vindt gaan, kun je ook ervoor kiezen om de pauzeknop in te drukken wat betreft het inhoudelijke werk. Je besteedt die middag dan aan het inventariseren van je werkstromen.


Alles op een rijtje

Neem een paar uur om al je werk, dus alle taken, to do’s en wishes to op een rijtje te zetten. Vermeld of het gaat om een kerntaak of niet. Geen kerntaak? Grote kans dat je bezig bent anderen uit de brand te helpen. En jezelf erin. Deze klussen kunnen teruggegeven worden. Neem ze in het vervolg niet meer aan. Gaat het wel om een kerntaak, dan is het de vraag of jij de enige bent die de bijbehorende kennis en vaardigheden bezit. Zijn er anderen die (delen van) je werk over kunnen nemen?


Verantwoordelijkheid

Delegeren ontslaat je niet van de eindverantwoordelijkheid. Je bent en blijft degene die er voor hoort te zorgen dat een taak naar behoren wordt uitgevoerd. Worden er fouten gemaakt? Dan zullen mensen bij jou aankloppen om verhaal te halen. Blijf hoe dan ook achter je keuze staan en achter degene aan wie je hebt gedelegeerd. Vraag jezelf wel af wat je nog beter kunt toelichten, van instructies voorzien, of tussentijds checken en bijsturen. Zo zorg je ervoor dat je investering ook je gehoopte rendement oplevert.


Loslaten?

Als je delegeert, voert de ander uit en sta jij aan de zijlijn. En daar heb jij nog steeds een rol. Je let op signalen over de kwaliteit en de (interne) klanttevredenheid over wat opgeleverd wordt. Je bewaakt de voortgang en de motivatie van je collega-medewerker. Wanneer nodig geef je feedback. Vermijd om alles te zeggen in die feedback, want mensen kunnen niet veel tegelijkertijd verwerken. Bijvoorbeeld van een rijtje van vijf aandachtspunten blijft er vaak maar één verbetering hangen. Daarbij is de kans groot dat dit niet de meest belangrijke is. Beperk je dus bewust tot datgene waarvan je zeker wilt dat het anders gaat. Je zult zien dat de ander groeit in datgene waaraan je gericht aandacht geeft.


Geef jezelf een kans

Het vermogen tot effectief delegeren ontstaat niet automatisch, zodra men situationeel of officieel leidinggevende wordt. Het is een kunde op zich, die wat vraagt van iemands competenties. Denk onder meer aan het geven van feedback, visie op teamsamenstelling, inlevingsvermogen en sensitiviteit. Allemaal zaken waarin de meeste mensen moeten groeien. Wees dus niet te snel met ongunstige conclusies over je vermogen tot delegeren. Geef jezelf een kans in het belang van iedereen.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.