Tegenvallend resultaat ≠ incompetentie

Het lijkt vaak vanzelfsprekend om resultaat te zien als goed óf fout. Degene die een gewenst resultaat niet haalt, faalt en dat voelt als onkunde of wordt als zodanig gezien. Het is effectief leiderschap om hierin niet automatisch mee te gaan. Laat medewerkers die competent zijn én alles hebben gedaan om het gewenste resultaat te bereiken, ervaren dat ze gesteund worden als het onverhoopt misgaat. Voorkom energieverlies, maar bespreek wat er anders kan.


Bestrijd automatische toekenning

Heel menselijk: gewenst resultaat toeschrijven aan eigen inzet, kunde of genialiteit; ongewenst resultaat wijten aan pech of de omstandigheden. Zo worden waardevolle lessen niet geleerd. Immers, wat leer je nou van pech?...


Wat garanderen bewezen prestaties?

Wie is degene die uiteindelijk het beste resultaat oplevert: degene die het werk al vele keren met succes gedaan heeft of degene met het grootste vermogen om te leren? Let niet alleen op kennis en kunde maar ook op factoren als moed, inzicht, betrokkenheid, daadkracht en vasthoudendheid om kennis steeds weer om te kunnen én willen zetten in resultaat.


Toezicht doseren

Betrokkenheid van het management bij het te bereiken resultaat is belangrijk. Hard sturen op controle en mensen op de vingers kijken draagt niet bij aan het behalen van het gewenste resultaat.  Het voorbeeld is een assemblagelijn die beter ging draaien, nadat een gordijn zorgde voor meer privacy voor de medewerkers ten opzichte van “de chef”.


Bang voor “niets doen”

Als resultaten niet worden gehaald, gaan sommige mensen juist harder werken of nog meer uren werken om het toch nog voor elkaar te krijgen. Alles beter dan niets, toch? Ja, én wellicht werkt het beter om even te pauzeren, te reflecteren en een andere aanpak te kiezen. 


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.