Begin de dag met een uitstelklus

Uitstelgedrag aanpakken betekent nu in actie komen. Plan je uitstelklus direct in de ochtend, want voordat je het weet zit je er de hele dag tegen aan te hikken en in het ergste geval doe je het helemaal niet. Een goed begin is het halve werk!


Kleine stappen

Breek je uitstelklus op in kleine stapjes, waarmee kun je nu alvast beginnen? Soms stel je een klus eindeloos uit en kom je er later achter dat het je maar 10 minuten kostte om de klus te klaren. Begin met de eerste (kleine) stap, dan volgt de rest ook sneller.


Jezelf belonen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat studenten die zichzelf en hun vertoonde uitstelgedrag konden vergeven, makkelijker konden beginnen aan een nieuwe opdracht, dan studenten die zichzelf een enorme slapjanus vonden. Beloon jezelf voor de stappen die je al hebt gezet en vier je successen!


Visualiseer jezelf in de toekomst

De uitsteller die een rapport zou moeten schrijven, heeft een vaag beeld van een ingeleverd rapport ergens, straks, later, niet nu. Het helpt uitstellers om zichzelf als persoon concreet voor ogen te halen: hoe ziet het eruit als je dat rapport geschreven hebt? Wat voel je dan?


Betrek anderen erbij

Een extra stok achter de deur doet soms wonderen. Deel je uitstelklus met je omgeving: ‘morgenochtend om 10 uur heb ik dat rapport geschreven’. Voor veel mensen geeft een stok achter de deur voldoende motivatie om over te gaan tot actie.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.