1. Draag uit wat belangrijk is

Maak voor jezelf en anderen duidelijk waarvan je hart sneller gaat kloppen. Is dat een maatschappelijke bijdrage leveren, een concreet resultaat halen, in de schijnwerpers staan.... Zie je mogelijkheden om te doen waar je affiniteit mee hebt? Doe dat dan en zorg dat je daarvoor ook gekend wordt. (Gebruik eventueel een Waardenprofiel of de Waardencirkel om je waarden helder te krijgen.)

2. Toon leiderschap

Persoonlijk leiderschap betekent pro-actief zijn en gerichte actie ondernemen. Zelf verantwoordelijkheid nemen om je doelen te realiseren en waarden waar te maken. Doen wat er gedaan moet worden. Zorgen voor open en respectvolle communicatie. Zelfsturing is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen!

3. Zorg voor balans

In je werk en privé en al je verschillende rollen wordt van alles van je gevraagd. Hoe leuk en belangrijk je dat ook vindt, als je niet genoeg afwisseling en ontspanning hebt, word je op den duur moe. Zeg dus bewust "ja" en "nee" en geef je grenzen aan.

4. Bepaal je strategie

Laat je niet leiden door crises, problemen, naderende deadlines of andere dingen waar bloed uit vloeit. Achter de feiten aanrennen levert je veel ongezonde stress op. Je lijkt onmisbaar, wat lekker kan voelen, maar hebt als het ware geen keus meer. De kunst is om ervoor te zorgen dat je hart sneller blijft kloppen zónder dat dagelijkse shots adrenaline je uitputten.

5. Ontwikkel je emotionele intelligentie

In tegenstelling tot je IQ, wat grotendeels vastligt, zijn emotionele vaardigheden aan te leren en dus ook te verbeteren. Dat vraagt veel oefening en herhaling. De opbrengst: je omgeving leert jou en je nieuwe kwaliteiten beter kennen. Zelfinzicht, omgaan met je sterke en zwakke punten, inleven, motiveren en samenwerken.... het is allemaal te leren.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.