Er zijn zoveel manieren waarop je je effectiviteit kunt verbeteren, dat meteen helder is welke met stip op 1 staat.

1. Kiezen, steeds weer

Niet voor niets geven we op deze plek altijd 5 tips. Zouden er meer staan, dan verlies je overzicht, focus en dús resultaat. We worden blijer als we minder te kiezen hebben. Er hoeft niets meer weggestreept te worden en plannen is vrij eenvoudig. Je hoofd komt tot rust. Minder doorrazende gedachten en gepieker over hoe het goed moet komen. Effectief kiezen betekent dat je jezelf steeds weer de vraag stelt: “Wát kan ik NU doen?”.

2. Doe Het Nu!

Kies je om iets te doen, dan heb je nóg een keuze te maken: “Doe ik het NU, of doe ik het LATER? Acties die je in 2 minuten kunt afhandelen, doe je NU en daarna zijn ze klaar. Taken waar je meer tijd voor nodig hebt, plan je NU in op het moment dat je ze gaat doen. Dat levert meetbare tijdwinst op en zichtbare ordening in je werksysteem. Het geeft ruimte in je hoofd en minder werkdruk. DOEN dus.

3. Bezint eer ge begint

Vaak is iets niet alleen een kwestie van DOEN, maar ook van DENKEN. Je tijd effectief gebruiken, betekent als dat nodig is ook tijd NEMEN. Voor voorbereiding, reflectie, leren en ontwikkelen, samenwerken en zelfsturing. Dat klinkt niet heel efficiënt. De kortste weg is toch zonder tussenstops recht op je doel af? Dat mag soms inderdaad zo zijn. Is iets nieuw, groot, ingewikkeld en/of samen met anderen op te pakken? Maak eerst een plan. Daarmee blijf je stap voor stap effectief.

4. Werk aan je gezondheid

A healthy body is a temple for a healthy mind. Neem je gezondheid serieus! Je eerste levensbehoeften zijn voeding, slaap, beweging en ontspanning. Pas daarna worden andere belangrijk: veiligheid, sociaal welzijn, werk en waardering. Wie de eerste stap overslaat, zal zeker struikelen. Dus: eet gezond, niet te veel en niet te weinig, drink met mate, rook niet, slaap voldoende (dat is vaak langer dan je denkt), beweeg regelmatig en neem rust. Lukt het niet alleen? Er zijn allerlei mindfulness, e-health en life tracking apps die je kunnen helpen gezond(er) te worden. Liever niet digitaal? Maak je goede voornemens samen met je partner of vriend(in), of laat je ondersteunen door een coach.

5. Hocus pocus…

Wat zou je doen als je dagelijks een half uur extra tijd zou hebben? Zo’n drie à vier uur in de week? Sluit je ogen en beeld je eens in… Verschijnt er een glimlach op je gezicht? Dan is het iets wat waarde voor je heeft. Dat project afronden, de tuin wieden, ’s avonds je kind voorlezen, eindelijk die opleiding oppakken… Plan Het Nu! en je zult verrast zijn over je eigen effectiviteit. Kijk welke dingen je er vanaf houden en kies wat je NIET meer doet. Overleg of iemand anders iets van je kan overnemen. Zijn er nog meer dingen die je afhouden van je droom? Werk die dan stuk voor stuk weg, zodat je de weg vrijmaakt voor voldoening.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.