1. Werk aan je welbevinden

Welbevinden bestaat uit een emotionele, een mentale en een sociale component. Zorg dat je elke dag samenstelt uit elk van deze drie elementen. Kort gezegd: doe iets wat je leuk vindt, doe iets wat goed kunt en doe iets waarmee je bijdraagt.

 
2. Realiseer je potentieel

Hoe? Door jezelf te ontplooien en steeds te blijven uitdagen. Er is geen plafond aan je mogelijkheden. Wie investeert in persoonlijke ontwikkeling en doelgericht te werk gaat, ontdekt steeds weer nieuwe horizons. Is je pad daar naartoe vol van uitdagende inspanning, die je tijd en omgeving doet vergeten? Je maakt dan optimaal gebruik van je competenties; je bent in FLOW.

 
3. Think big, act small 

Je hoeft geen positiviteitsgoeroe te worden om meer plezier te ervaren. Begin klein door iedere dag minstens een keer enthousiast en actief te reageren op een positief bericht van een ander. Ook kun je elke avond stilstaan bij drie positieve gebeurtenissen van die dag. Beantwoord dan ook de vraag waarom je denkt dat die gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.


4. Reflecteer 

Je reflexbrein is korte termijn geöriënteerd. Het ziet een chocoladetaart (of Porsche) en kan er geen weerstand aan bieden. Je hebt je reflecterende brein nodig, om daar niet automatisch gevolg aan te geven. Dat overziet de voor- en de nadelen, kansen en risico’s én komt met beheersing, creatieve alternatieven en nieuwe mogelijkheden. Met andere woorden: je reflexbrein HEEFT zin en met je reflecterend brein MAAK en GEEF je zin. Dat kun je stimuleren door regelmatig te zorgen voor ontspanning. Ongestoord door prikkels, geef je je reflecterend brein de ruimte voor zijn zinvolle werk. 


5. Zorg voor pauzes

Hoe meer slaaptekort en hoe minder pauze, hoe minder je zinnig en zinvol bezig zult zijn en hoe minder zin je zult hebben in de opgaven die je wachten. Je hebt regelmatig grotere en kleinere periodes nodig waarin je lichaam en geest kunnen herstellen van hun inspanningen. Helemaal als je steeds haast hebt is het een goede oefening om iedere dag te genieten van een activiteit waar je normaal gesproken amper tijd voor neemt. Het kan gaan om een maaltijd, de reis van of naar je werk, of het maken van een wandeling. Probeer hier helemaal met je aandacht bij te zijn en beschrijf voor jezelf wat er anders aan is en hoe je je daarbij voelt.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.