Ik heb tijd te kort

Tijd is een onveranderlijk fenomeen, dat jij beleeft op een individuele manier. Van jou uit gezien is het een afspraak over hoe je omgaat met de duur en volgorde van gebeurtenissen. Je kunt van alles afspreken met anderen en jezelf. Maar dit staat vast: per week zijn er 168 uur beschikbaar en elk uur kun je maar één keer besteden. Ervaar jij bij de besteding regelmatig een storend tijdtekort?

Meer tijd “maken”

Wie zegt tijd te kort te hebben, zoekt de oplossing van de disbalans in meer tijd. Dus men gaat in de pauzes doorwerken, eerder beginnen, overwerken of in de weekends de laatste dingen nog afmaken. Deze oplossing hoeft niet verkeerd te zijn, maar toegepast in structurele vorm is hij dat zeker wel. Dat komt niet door het lange (“harde”) werk op zich. Van hard werken ga je inderdaad niet dood.

Bijwerkingen

Extra tijd voor het één, betekent minder tijd voor het ander. Over het algemeen is tijd voor jezelf dan het eerste wat sneuvelt. Voor je het weet heb je een slopende gewoonte ontwikkeld. Steeds langer werken (nogmaals, daar is weinig mis mee) én steeds minder rust nemen. Dat laatste is wel funest. Hoe graag je ook je best doet, als je doordraaft krijg je uitputtingsverschijnselen. Slapeloosheid, voortijdige vermoeidheid en een kort lontje. Concentratie en het inlevingsvermogen hollen achteruit.

Tijd winnen

Voor jou is het dus vooral belangrijk om tijd voor jezelf te winnen. Niet meer of langer werken, maar slimmer werken. Leren organiseren, proactief plannen en digitaliseren. En voor wie dat allemaal al doet: gun jezelf regelmatig een pauze en beweeg. Een beetje tijd geeft je al de gelegenheid om te resetten, te reflecteren en op te laden. De lange termijnwinst is groot: gezondheid en voldoening.

Na gedane rust is het goed arbeiden

De harde werker heeft de neiging om pas tijd te nemen als al het werk gedaan is. En dat is niet verstandig. Het oude spreekwoord moeten we herzien: “Na gedane rust is het goed arbeiden.” Neem rust en beweging structureel op in je dagritme. Het optimale tijdsframe voor geconcentreerd werken is 50 minuten. Daarna een wandelingetje, praatje met een collega, een rek- en strekoefening, dat is geen luxe maar zinvolle tijdsbesteding.

Effectiviteit

Gemiddeld kan een mens per dag 8 uur productief zijn. Nu gelooft vrijwel iedereen dat hij valt in de groep van mensen, die langer productief kunnen zijn. Dat is mooi, zo’n geloof. En dagelijks 9, 10 of 11 uur serieus bezig zijn, verdient respect. Maar die overuren bewijzen totaal niet, dat men langer dan 8 uur productief is. Illustratief is de meting van de arbeidsproductiviteit in het qua werktijden beruchte Engelse bankierswezen: in de laatste 130 jaar is de productiviteit daar niet toegenomen, alle waanzin van weekenden doorwerken ten spijt (bron: FD)

Effectief werken heeft vooral te maken met kiezen. De juiste dingen doen, in plaats van alle dingen juist willen doen. Een goed gekozen verschuiving in de tijdsbesteding resulteert in een verschuiving van je tijdsbeleving. Je krijgt meer tijd voor de dingen die ertoe doen.

5 Tips voor Effectiviteit

Slimmer werken met CiEP voor jezelf of je team? Klik hier voor meer informatie.

Voor een overzicht van alle trainingen Klik hier

Heeft u vragen? Stel ze hier

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.