Het succes van ons team zit in de waarden, die we delen en in de praktijk willen brengen.

Het is een minderheid die het succes toeschrijft aan binnen het team gedeelde waarden. Voor de meeste mensen zijn waarden een begrip dat nogal verwijderd is van de praktijk. Hoe zou iets wat niet erg grijpbaar is, van belang kunnen zijn voor de alledaagse successen van een team? Goeie vraag. Mocht iemand in jouw team twijfelen aan het belang van gedeelde waarden, dan zou je het onderstaande naar voren kunnen brengen.

Regelgedreven

Er zijn organisaties waar men aan alles gedacht heeft op het gebied van procedures, stroomlijning en outputbewaking. Meer dan eens is daarbij een grote plaats ingeruimd voor alles wat mis kan gaan. Daarom kent dit type organisatie vaak ook heel veel regels. Deze ziet men als noodzakelijk en nuttig. Dankzij de regels weet iedereen hoe te handelen in geval van. Deze organisaties lijken het helemaal voor elkaar te hebben. Totdat er zich een ontwikkeling voordoet waarvoor geen regel is bedacht. Wat nu? Eigenlijk moet de leiding maar zeggen, wat er gedaan moet worden. Tja, dat kan de leiding pas, als zij doorheeft én accepteert dat er een nieuwe ontwikkeling is…

Waardengemotiveerd

In een organisatie waarin gedeelde waarden centraal staan, gaat men anders om met procedures, stroomlijning en output. Ieder teamlid weet wat de organisatie wil bereiken, welke middelen er geoorloofd zijn en wat de inzet ervan mag vergen van de medewerkers (en de sociale omgeving van het bedrijf). De gedeelde waarden vormen het richtsnoer bij het realiseren van gezamenlijk resultaat. Wie werkelijk weet waarvoor hij het doet, weet ook de manier waarop dat het beste kan. Optreden bij een onvoorziene ontwikkeling vormt geen probleem. Men is niet verlamd totdat er een regel is, men regelt het zelf. Teams die zo werken vanuit gemeenschappelijke waarden hebben een veel grotere slagkracht.

Kiezen voor wat werkt

En hoe voelt dat, die vrijheid-blijheid? Goed uiteraard. Maar –eerlijk is eerlijk– aan waardengemotiveerd samenwerken zit ook een lastige kant. Het is immers een vrijheid in de sfeer van verantwoordelijkheid, van taken, toezeggingen en verplichtingen. Voor de meeste mensen is een opgave om het individuele gedrag op één lijn te houden met die intrinsieke meetlat van waarden. Je moet telkens kiezen voor wat werkt. Continu bewust zijn van je houding, je gedrag en hoe je communiceert. Dat vraagt om bepaalde vermogens. Gelukkig, zijn die aan te leren en te onderhouden. En nog een positief punt: wie ze aanleert, merkt al heel snel resultaat.


5 Tips voor in je Team

Met je team werken aan resultaten waar je blij van wordt? Klik hier voor meer informatie.

Voor een overzicht van alle trainingen Klik hier.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.