Ik krijg energie van reflectie. Voordat ik een onderwerp bespreek denk ik graag na.

Typisch introverte mensen stellen belang in hun innerlijke leven. Ze vinden het heerlijk om een boek te lezen. Ze buigen zich graag langer over de feiten voordat ze een mening vormen. Eén-op-één-contact heeft de voorkeur, maar vraagt daarna ook tijd om “weer op te laden”. Herkenbaar? En ben je ook niet zo’n fan van vergaderingen, vooral als mensen je niet goed kennen? Grote kans dat je overwegend introvert bent.

“Goede voorbereiding: het halve werk”

De introvert vindt het niet prettig om slecht beslagen ten ijs te komen. Een mening moet liefst weldoordacht zijn. Daarom wordt er ook tijd besteed aan de voorbereiding van een vergadering. Maar… regelmatig komt die mening daar niet tot haar recht. Reden om die onstuimige extraverten eens wat assertiever tegemoet te treden. Want wat waardevol is, verdient een goed podium.


Verbale stijl

Vergeleken met de extravert reageert de introvert niet zo snel. Wijst dat op verlegenheid? Nee, de drang om iets weloverwogen te zeggen, is sterker dan de behoefte om als eerste iets te zeggen. De extravert speelt de eerste viool en jij hebt de neiging om je terug te trekken. Begrijpelijk, maar niet goed voor het orkest. Vergeet niet: de betere luisteraar wil jou horen. Jij staat bekend als degene die de feiten en afspraken op een rij heeft. Je oogst waardering als je anderen helpt maat te blijven houden. Als je aanwijzingen geeft, wordt dat gezien als reëel en consequent.


Een sterk team

… bestaat nooit alleen uit introverten. Introverten en extraverten zijn beiden nodig. Ze kunnen elkaar in evenwicht houden en versterken. Breng jezelf ertoe om wat extraverter voor de dag te komen. Of stel een goede gespreksleider aan. Dan wordt jouw waardevolle inbreng gezien. Extraverten kunnen daar vervolgens mee doen waar ze goed in zijn: overtuigen en draagvlak scheppen voor inspirerende resultaten!

 

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.