Trainen van gelukscompetenties: de gewoonste zaak van de wereld

De populariteit van de eindejaarstrekking in de Staatsloterij bevestigt dat veel mensen geluk zien als iets wat je overkomt. Vergelijk dat met de gedachte dat het ervaren van geluk iets is waarop je praktisch kan trainen. Die is lang niet zo gangbaar. Toch is de kans verrassend groot dat je meer geluk gaat ervaren door het trainen van je geluksvaardigheden. Veel groter dan de kans op dat stortbad van euro’s, waarmee zogenaamd alle zorgen en ongenoegens van je worden afgespoeld om voorgoed te verdwijnen. Dus waarom aarzelen zoveel mensen met het actief versterken van hun vermogen om geluk te ervaren? Voor je het weet heb je de inleg terugverdiend! Of niet soms?

Wennen aan het idee
Inderdaad is training en coaching in het ervaren van werkgeluk een investering die zich snel terugverdient. Zelfs met een bonus: degenen die er zelf nog niets mee deden, profiteren toch al mee. Immers, iemand die beter wordt in het ervaren van geluk, haalt dit niet weg bij zijn omgeving maar straalt juist die verbetering uit. Kortom, voor ontwikkeling van gelukscompetenties is alles te zeggen. Maar wie eraan begint heeft wel het een en ander te overwinnen. Zo moeten veel mensen eerst wennen aan het hele idee, dat het ervaren van geluk een vermogen is. Iets wat je kan vergroten door bewustwording in combinatie met training en coaching. En eenmaal aan die gedachte gewend, is er soms de angst om “het trainingsdoel” niet te halen.

Praktische stappen
Daarbij is geluk zo’n magisch en verheven begrip. Wie ziet hoe praktisch en klein bepaalde ontwikkelstappen kunnen zijn, kan begrijpelijkerwijs betwijfelen of ze het beloofde effect hebben. “Als ik deze dingen en dingetjes doe, dan zou mijn werkgeluk toenemen?...” Bij het bewust versterken van de gelukscompetenties is een coach dan ook niet overbodig. Het maakt nogal uit of je alles moet geloven enkel vanuit een boek of dat iemand ook persoonlijk overbrengt, wat mensen die de training eerder volgden daarmee hebben bereikt. Verder helpt het als anderen in de werkomgeving dit proces ook doormaken. Waarmee dan ook de aarzeling in beeld komt, die de leiding van een team of organisatie kan hebben. “Wat gebeurt er hier, als ik ervoor ga staan dat geluk op het werk een cruciale randvoorwaarde is om zowel persoonlijk als zakelijk te bereiken wat we écht graag willen en belangrijk vinden?”

Geluk rendeert
Ook dat is een vraag waarvan een ervaren coach de reikwijdte en complicaties begrijpt. Het is nog niet zover dat geluk op het werk net zo’n gewoon thema is als efficiency, kostenbesparing of klantgerichtheid. En dat terwijl gelukservaring wel alles te maken heeft met economisch relevant rendement. De cijfers liegen er niet om: het ziekteverzuim daalt met 37%, de productiviteit stijgt met 21%, het personeelsverloop daalt met 45% en hoe zullen medewerkers die op het werk meer geluk ervaren omgaan met de relaties van buiten het bedrijf? Wie durft, maakt in 2018 geluk de gewoonste zaak van de wereld.

Wil je ook in jouw organisatie werken aan meer geluk? Neem dan contact op met Gery Groen of Inge van Raaij: 071-301 28 41 of vul het contactformulier in.

Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.