Waarschijnlijk zullen veel aandeelhouders zich achter de oren krabben. Mensen gelukkiger maken, wat is dát voor een zweefkees? Hij zit er toch voor de bedrijfsresultaten; voor de harde cijfers? Inderdaad. En laten nou de cijfers uitwijzen, dat er een significant verband kan bestaan tussen de toename van de gelukservaring op de werkvloer en de verbetering van het bedrijfsresultaat. Die statistiek gaat tegen het gevoel in. Waarom? Omdat we gewend zijn dat efficiëntie en hard bij elkaar horen. Efficiënt en zacht kennen we niet zo.

Glimlachen en groeten
Als het om organisaties gaat, zie je op veel plekken een cultuur waarin deze volgorde standaard is: éérst prestatie, dan geluk. Omdraaien van die volgorde is bij voorbaat verdacht. Maar laten we eens kijken naar een organisatie die jaarlijks goed geld verdient aan het bezorgen van gelukservaringen: Ritz-Carlton. Bij deze hotelgroep worden de werknemers van laag tot hoog –ja, ook hoog– getraind om het volgende te doen. Heb je oogcontact binnen een straal van 3 meter? Glimlach. Binnen een straal van 1,5 meter? Groet. Let op: dit kosteloze glimlachen en groeten is niet alleen gericht op Ritz’ gefortuneerde gasten, maar absoluut ook op de collega’s onderling.

Aanstekelijk gedrag
Een ziekenhuisorganisatie in Lousiana besloot deze glimlach-groetcultuur ook in te laten trainen bij zijn pakweg 11.000 medewerkers. Dit inclusief de artsen, waarvan er een aantal –hoe verrassend– in de contramine ging. “Ik ben hier om levens te redden, niet om te glimlachen op de gang.” Maar de overgrote meerderheid liet zich toch trainen en ging het geleerde toepassen. Tegen zoveel vriendelijke uitstraling waren zelfs de dwarse artsen niet bestand. Ze namen het gedrag over. De patiënten, niet op de hoogte van het beleid achter de cultuur, pikten gaandeweg ook het signaal op en kopieerden dit. Zes maanden later werd er een meting verricht naar het economische nut van al dat geluk in de gangen en de kamers.

Voordeel voor iedereen
Het bleek dat de individuele patiëntvoorkeur voor de organisatie beduidend gestegen was, evenals de recommendatiegraad. Oftewel, deze cultuurverandering werkte concreet door in de concurrentiepositie van de ziekenhuisorganisatie. Softe maatregelen die resulteren in harde dollars. Ondertussen was de werktevredenheid bij artsen gestegen naar het hoogste niveau in 10 jaar, wat weer scheelde in de kosten door personeelsverloop. Misschien klinkt het allemaal als een wonder. Maar in wezen is het niet wonderlijker dan mensen die moeten gapen, als ze iemand zien gapen. Wat je hier ziet is de beleidsmatige toepassing van psychologische inzichten over spiegelgedrag. Wie uit is op economisch voordeel ten bate van iedereen, streeft ernaar zijn werknemers geluk te laten ervaren.

Meer weten over geluksbeleving op het werk? Lees hier onze tips!

Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.