X en Y doen ook nog mee...

Hoewel een groot deel van de generatie Z de arbeidsmarkt nog niet heeft betreden en zelfs nog in de zandbak speelt, duurt het niet lang meer of Z komt er aan. Betekent dit dan dat X en Y worden ingehaald of misschien wel met Z botsen?

Ik ben van de generatie Y of wereldwijd beter bekend als de Generation Next. Deze generatie is opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. En hoewel ik als Y-er veel waarde hecht aan persoonlijke ontwikkeling, zowel privé als in mijn werk, wil ik ook graag leren en presteren. Ik verbind mij dan ook graag met de jongste generatie, de netwerkgeneratie die 24/7 online is.

Er zijn momenten, moet ik bekennen, dat ik mij door generatie Z ingehaald voel.

Daar waar ik social media nog volop aan het ontdekken ben, kan ik mij ook heel stuntelig voelen. Voor een Z-er zijn social media pure noodzaak om überhaupt te kunnen overleven. Ze verwerken alle digitale informatie super snel.

Waar ik in mijn jongere jaren een wereld ontdekte zonder dat daar internet aan te pas kwam, merk ik nu dat mijn interne harde schijfruimte sneller vol raakt. Ik heb eerst op de reset- of deleteknop te drukken, voordat ik nieuwe informatie tot me kan nemen. Als Y-er had ik geen mobieltje, wij leerden telefoonnummers van buiten en hoofdrekenen deed je écht nog uit het hoofd i.p.v. het antwoord van de rekenmachine af te lezen.

Dit in tegenstelling tot de Z-er. Die leert en onthoudt alleen dat wat nodig is, waarom zou je je met het onnodige bezig houden? Je hebt met internet immers alle kennis en informatie tot je beschikking. Ze googelen, twitteren en facebooken er op los. Waar ik als Y-er nog enigszins nadenk over wat de consequenties kunnen zijn als ik iets op social media plaats, plaatst de Z generatie zonder gêne en schijnbaar ondoordacht van alles op social media. Daarmee zijn zij (innovatief) vooruitlopend en patroondoorbrekend.

Hebben wij dan nog iets bij te dragen aan deze nieuwe generatie, die alleen maar verbetering met zich mee brengt?

Jazeker; ervaring, aansturing en persoonlijke aandacht!

Ik zie graag kansen in de markt. Persoonlijk denk ik dat de Y-er, met duidelijk al meer ervaring in de arbeidsmarkt, kan bijdragen aan de hyperactieve Z-er met zijn volle agenda. Vroeg of laat lopen ook Z-ers tegen grenzen aan, en kunnen zij van ons leren hoe daar mee om te gaan. Er zijn waarschijnlijk meer overeenkomsten dan verschillen. Het is immers altijd een kunst geweest om goed voor jezelf te zorgen in een wereld die ook wordt bevolkt door anderen. De ervaring die hiermee is opgedaan, helpt ook de Z-er zijn weg te kiezen. Andersom kan ik als Y-er leren hoe met meer vrijheid kennis en informatie te delen en minder gehecht te zijn aan wat anderen erover denken.

Samen maken wij een leukere en misschien wel betere wereld. Sharing is caring. It is not mine or yours, it`s ours!


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.