Werk je thuis ook gezond?

Steeds meer bedrijven maken de omslag naar Werken 3.0, Het Nieuwe Werken of Tijd- en Plaatsonafhankelijk Werken. Het aantal werkplekken en reiskilometers wordt teruggedrongen, met als grote voordelen kostenbesparing en een lagere belasting van de luchtkwaliteit. Medewerkers hebben het voordeel van flexibiliteit: de mogelijkheid om je werklocatie en werkplek af te stemmen op je werk-privé balans en de aard van je werkzaamheden.

Die werk-privé balans is er vaak bij gebaat als je wat meer thuis werkt. Om geconcentreerd te kunnen werken, minder woon-werk kilometers te maken, of de kinderen uit school te halen. Vaak verandert er echter meer dan alleen je werkomgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen thuis gemiddeld meer uren werken én langere periodes aaneengesloten achter de computer zitten. Dit komt deels doordat er meer geswitcht wordt tussen werk- en privézaken. Andere oorzaken kunnen zijn dat contact en communicatie minder makkelijk lijken te verlopen, of dat de (verstrekte) hulpmiddelen onvoldoende bekend zijn om er optimaal gebruik van te maken.

Daarbij komt ook nog dat we er thuis eerder een tandje bij zetten, dan een stapje terug doen. Dit kan leiden tot (teveel) extra belasting. Van je onderrug of schouderbladen, maar ook mentaal of sociaal. Als je meer ballen tegelijkertijd in de lucht probeert te houden, kan dat ten koste gaat van overzicht, plezier, resultaten, gemoedsrust en (hè?!?) de balans werk-privé. En daar was het hem je nou juist om te doen..

Gezond werken begint met je basis op orde brengen. Naast de ergonomie van je werkplek en het aannemen van een goede werkhouding, is het belangrijk dat je kiest voor voldoende ontspanning, afwisseling en beweging. Voor het leveren van topprestaties op je werk, kun je de kunst afkijken van topsporters. Na elke energieboost heb je tijd nodig om te herstellen. Even koffie halen of een praatje met een collega of huisgenoot is vaak al genoeg.

Daarmee zijn we er natuurlijk nog niet.. maar voor nu hou ik het bij een paar tips. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over hoe CiEP je kan ondersteunen om bewust, gezond en effectief te werken? Bel naar 071-301 2841; ik spreek graag met je verder.

  • Zorg dat je helder hebt waar je op uit bent dit jaar, in dit project of voor deze ene dag.
  • Besteed aandacht aan je werksysteem, zodat je overzicht, structuur en doorstroming hebt van je informatie en je werkvoorraad.
  • Benut de hulpmiddelen die je ter beschikking staan, om je werkprocessen te vergemakkelijken en je doelen te bereiken.
  • En train jezelf in de mentale vaardigheden die je nodig hebt om effectief te werken, zoals kiezen, concentratie en focus.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.