Veranderen en meer verdienen

“Ik heb wel eens het gevoel dat mijn medewerkers als het ware zitten te wachten om elke verandering die ik voorstel af te kunnen schieten.” Maar zelf nauwelijks met initiatieven komen. Zo erg als het hier staat, is het niet in het bedrijf waar Walter directeur is. Maar ik begrijp zijn opmerking goed.

De bereidheid tot verandering is inderdaad niet groot in dit familiebedrijf, waar in 2016 nog met gepaste vreugde het mes werd gezet in een slagroomtaart ter ere van het 50-jarig bestaan. Bij dat moment was Walter niet aanwezig. Want hij werd pas later door de familie aangesteld als directeur. Op zich een verstandige zet van de familie, vindt een aantal senior-medewerkers. Maar… Walter is een man van buiten; iemand die niet alles weet van verzekeringen voor de binnenscheepvaart en bulklogistiek. Hij kent niet elke klant, diens wensen en –regelmatig ook– diens grillen. Als nieuwe directeur gaat Walter te makkelijk-vinden de medewerkers- voorbij aan het gegeven, dat in het bedrijf dingen niet zomaar zijn zoals ze zijn. Nee, alles heeft een reden. En dat kan nooit een slechte reden zijn. Immers, het bedrijf heeft kunnen uitgroeien tot drie vestigingen door te doen zoals het tot nu deed. Toch?

Info delen betekent stress verminderen!
Niet iedereen in het bedrijf kijkt er zo tegenaan. Vooral de mensen van de administratieve ondersteuning zien wel iets in verandering. Met name verandering in de samenwerking met de verzekeringsadviseurs, de mensen van de buitendienst, veel op pad en daardoor weinig tijd op kantoor. De administratieve krachten willen de specialisten graag ondersteunen in hun dienstverlening aan de klanten. Maar dat valt niet mee. De vakmensen van de buitendienst hebben vaak ‘alles in hun hoofd zitten’. Ze gaan pas informatie delen, als hun klant over 59 minuten een overzicht of offerte moet ontvangen. Dus, als de specialisten wat eerder inzichtelijk zouden maken waarmee en met welke klant ze bezig zijn, dan zou dat heel veel schelen. Stress omlaag en efficiëntie omhoog. Een kwestie van eerder tijd nemen om te plannen en te communiceren, tijd die je al heel snel dubbel en dwars terugverdient.

Ook Walter, de directeur, wil meer inzicht hebben. Niet omdat hij de adviseurs verdenkt van oneigenlijk handelen, want zo zitten ze niet in elkaar. Het zijn ervaren, harde werkers. Maar geven ze hun tijd ook op het juiste moment aan de juiste klanten?

Krijgen wat je verdient
Als je je blik verruimt, zie je meer en dus ga ik het verandertraject maar eens beginnen met drie vragen waarin de adviseurs beroepsmatig zeker belang hebben: Welke klanten eisen altijd het meest jouw aandacht? – Welke klanten geef je altijd die aandacht? – En welke klanten zouden daarvoor meer moeten betalen? Die vragen leveren vast ook discussie op. Geeft niks. Men gaat ervaren, dat meer verdienen ook mogelijk kan worden door meer tijd gericht aan accountplanning te besteden!  Niet onderweg in de file, maar met een lekker kopje koffie op kantoor. Vaak gaat verandering over even stilstaan bij wat je eigenlijk verdient en dus ook zou moeten krijgen.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.