Van slachtoffer naar regisseur

Door: Frank Goddijn, CiEP-coach
 
De tijd waarin wij nu leven, oftewel de fase waarin wij beland zijn, vraagt veel van ons menszijn. Er zijn veel ontwikkelingen in de wereld, zowel continentaal, landelijk als op kleinere schaal. In kantooromgevingen wordt er gefuseerd, gereorganiseerd en ontslagen dat het een lieve lust is. Dit lijkt een optelsom van het natuurlijk gedrag dat mensen in zijn algemeenheid vertonen. Dat wordt vaak ingegeven door een samenspel van paniek, macht, onmacht, ego's, status, het sturen op korte termijn et cetera.
 
Door al die bewegingen en (het gebrek aan) keuzes, voelen mensen zich vaak het slachtoffer en ontbreekt er regie op persoonlijk niveau om te sturen op een ander resultaat. Een resultaat wat mogelijk haaks staat op het resultaat van wat een afdeling en/of organisatie voor ogen heeft. De verbinding tussen het persoonlijke en het organisatiebelang.

Vast in patronen

Vanuit de onmacht om ergens doorheen te breken belanden veel mensen in een geestelijke en/of fysieke toestand, waarbij de balans ver te zoeken is. Ze zitten 'vast' in patronen en automatismes. Vaak onbewust en sluipenderwijs tot stand gekomen, maar wel met het gevolg dat onze waarden niet meer worden vervuld. Wanneer we dit niet kunnen of willen zien, steken zelfs fysieke ongemakken de kop op.
Daarom werkt het om je eigen handelen, manier van werken en denkwijze met regelmaat onder de loep te nemen. En test of je persoonlijke waarden nog wel de toets der kritiek kunnen doorstaan.

Programma over regie en stilstaan

Een van de manieren waarop je jezelf kunt trainen hierin is het CiEP-programma. In de breedste zin van het woord gaat ons programma over regie... Regie over jezelf, regie in contact met anderen, regie in je werk. Kortom over sturing die ervoor zorgt dat je in balans komt en blijft. Door bewust te kijken waar je staat en waar je op uit bent. Om vervolgens bij te sturen op het moment dat je afglijdt in een andere richting.
 
Een keer per week een 'CiEP-uur' plannen is geen overbodige luxe. Het is een moment waarop je stilstaat om vooruit te komen. Stilstaan om opnieuw richting te bepalen. Stilstaan om te ervaren hoe het met je is. Stilstaan om weer verbinding te maken met wat je belangrijk vindt. Stilstaan gewoon om stil te staan en niet mee te hollen met de waan van de dag...
 
Sleutel tot gezond evenwicht koorddanser
De combinatie van denken en doen samen met het integreren en implementeren van nieuwe gewoontes die wél werken, zijn de sleutel tot een gezond evenwicht. Laat het helder zijn dat als je het leven leeft, je vanzelf in allerlei situaties terecht komt waarbij jouw evenwicht of balans ruw verstoord worden. En dat er maar weinigen zijn die hier in een life-time niet mee geconfronteerd worden. Wat ook eigenlijk noodzakelijk is om te kunnen onderscheiden wat het is of hoe het voelt om regie te hebben. Zo tegenstrijdig, maar o zo waar. Alleen al de zoektocht hiernaar is de moeite waard, al zal ze de nodige bloed, zweet en tranen kosten.
 
Zoeken is eigenlijk niet het juiste woord... Het is de ontdekking van leven en beleven, ervaren, steeds opnieuw kiezen en schakelen naar een houding die je ondersteunt, die voor je werkt. Daarbij zul je alle tegenstellingen tegenkomen die je maar kunt bedenken. Verbinden en loslaten. Communiceren en zwijgen. In de heftigste emoties, gevoelens en uitingen schieten of juist reflecteren op wat je voelt aankomen. Afstoten en aantrekken. Begrip en onbegrip. Ze bestaan slechts dankzij de herkenning van beiden.

Middel tegen burn-out 

In een tijd als deze waarbij het uiterste van ons wordt gevraagd, dan is het geen overbodige luxe om te sturen op duurzame inzetbaarheid van jezelf. Het is -helaas- een gegeven dat zowel jongeren als ouderen door de overprikkeling vanuit onze maatschappij met regelmaat symptomen van burn-out verschijnselen vertonen.
 
Wil je daaraan iets doen? Vanuit bijdrage aan de mentale gezondheid van werknemers of omdat de kosten van ziekte of uitval door stress vele malen hoger zijn dan de investering in een programma als CiEP. En waarbij behaalde resultaten en waarden zowel  tevreden werknemers oplevert als een tevreden werkgever. In die volgorde.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.