Maak van achterblijvers geen spoorzoekers

Door: Marnix Ruys, CiEP-coach “Maak van achterblijvers geen spoorzoekers.” Jarenlang kwam deze leus in vakantietijd in de media voorbij. Want stel je voor dat je vakantievierders dringend nodig hebt en geen flauw idee hebt waar ze (precies) uithangen… Hoeveel tijd, stress en ergernis (“Ze hadden toch wel een briefje kunnen achterlaten?!”) komt daar niet bij kijken… Hoe is dat eigenlijk op je werk? Zijn de achterblijvers daar ook spoorzoekers? Op mijn vakantieadres las ik een artikeltje in de krant. In opdracht van een online reisbureau was een onderzoek gedaan dat zich richtte op het achterblijvende personeel. Dit bleek zich groen en geel te ergeren aan vakantievierende collega's die het werk slecht overdragen. Tergende afwezigheidsteksten Ze storen zich er in hoge mate aan dat daardoor projecten stil komen te liggen en dat de werkdruk hierdoor wordt verhoogd. Maar vooral vinden ze de afwezigheidsteksten die hun collega's gebruiken in hun mailbox, tergend. De helft van de ruim 1000 ondervraagden signaleert dat hierin een datum ontbreekt die aangeeft wanneer iemand er weer is. “Wat heerlijk”, dacht ik. Het lezen van dat onderzoekje deed me goed. Goed, omdat ik vóór mijn vakantie, acties voor mijn lopende projecten voor nà mijn vakantie had gepland, plus zaken had afgehandeld waarvan ik dacht dat ze moesten worden opgepakt, of overgedragen aan collega’s. Ik kon niets bedenken waarvan ik dacht: “Ooohh, dat had ik nog even moeten doen.” Tijdens mijn vakantie voelde ik me daardoor heerlijk ontspannen. “Waarom is me dat nou nooit eerder gelukt?”, vroeg ik me in mijn ligstoel af. “De omgeving om me heen is hectischer dan ooit. Zakelijk heb ik nog veel zaken op te starten en projecten uit te werken…” Anders werken Ik kan nu echt met vakantie zijn, doordat ik anders ben gaan werken. ‘Systematisch’ en ‘continu’ zijn daarbij sleutelbegrippen. Ik houd systematisch een realistische planning bij. Continuïteit creëer ik door me aan mijn planning te houden en – indien nodig – nieuwe keuzes te maken waardoor ik effectief kan bijsturen. Hierdoor heb ik voor mij zelf een structuur voor gerichte actie en doorstroming gecreëerd. En wat die afwezigheidsteksten betreft… Daarover hebben wij binnen onze onderneming duidelijke afspraken gemaakt.  Met mijn ogen dicht voor de zon concludeerde ik tevreden dat er geen losse eindjes waren en ik voor familie en collega’s een duidelijk spoor had achtergelaten.

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.