Licht reizen

De vakantie komt er weer aan. Ineens zie ik allemaal parallellen tussen CiEP en een goede vakantievoorbereiding...

Inpakken
Als je eenmaal weet waar je naartoe gaat, begin je met het inpakken van je tas/ backpack/ rolkoffer. Je moet wat je meeneemt goed afstemmen op het oord van bestemming, op de daar heersende temperaturen en de activiteiten die je van plan bent te gaan doen. Als je onzorgvuldig gepakt hebt, heb je daar de hele vakantie last van. Als je bijvoorbeeld teveel bij je hebt, sjouw jij je rot en raak je sneller het overzicht in je tas kwijt. Dan heb je die ene handige regenjas wel bij je, maar kun je hem niet vinden tussen al die andere spullen die je voor de zekerheid ook hebt meegenomen. Ook belangrijk: waar stop je wat? Als je er van tevoren niet goed over nadenkt wanneer je iets nodig gaat hebben, sta je op het moment suprême zonder paspoort/water/zonnebrand/wisselgeld etc. en dat kan stress veroorzaken. Geen goede zaak als je juist wilt ontspannen van alle drukte die je even achter je mag laten. Dit klinkt allemaal zeer vanzelfsprekend en de meesten van ons zullen dan ook in de praktijk de tijd nemen om goed in te pakken. Op het werk is een grondige voorbereiding minder vanzelfsprekend, terwijl bovengenoemde principes ook én juist op werken toe te passen zijn: Het begint bij het 'inpakken', lees het inrichten en onderhouden van de werkplek.

Souvenirs
Op je werkplek heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Maar is 'alles' ook echt van toegevoegde waarde? Of sleep je uit gewoonte al jaren vijf koffers mee, terwijl misschien een rugzakje zou volstaan? En wat voor bewegingsvrijheid zou het geven om al die koffers kwijt te raken? Door licht te reizen kun je meer dingen doen en zien, ben je flexibel en kun je spontaan leuke zijweggetjes verkennen. Iets dat je met 5 koffers achter je aan wel uit je hoofd laat. Als je ruimte hebt in je bagage kun je makkelijker leuke dingen kopen, dingen die je nú mooi vindt, in plaats van dat je parafernalia van 12 vakanties terug nog steeds in je koffer hebt zitten, waardoor er geen ruimte is voor nieuwe souvenirs. Of misschien koop je uit gewoonte en ongeacht het ruimtegebrek toch steeds nieuwe aandenkens (en soms een extra koffer) om de verzameling compleet te hebben. Weet je dan na afloop nog wel dat je het hebt? Het is dan alweer verloren gegaan in alle oude troep. Licht en georganiseerd reizen heeft nog een voordeel. Heb je weleens de situatie gehad dat een 'medereiziger' in jouw bagage iets moest zoeken, terwijl jij nog even aan het strand wilde blijven liggen? En lukte het diegene dan dat te vinden? Of werd je naar verloop van tijd (wellicht enigszins geïrriteerd) geroepen, omdat hetgeen niet op de plek lag waarvan jij dacht dat je het had opgeborgen? Het zal onder meer afhankelijk zijn van jouw logica van inpakken en van de hoeveelheid spullen die je bij je hebt.

Licht reizen
CiEPen gaat dus over 'licht reizen' met alle voordelen van dien. Degenen die 'geciept' hebben weten dat al op de eerste dag van CiEP de werkplek volgens de principes overzicht, structuur en overdraagbaarheid wordt ingericht. Zodanig dat je er helemaal op kunt vertrouwen dat iemand in jouw bagage het benodigde kan vinden, terwijl jij zelf nog even heerlijk op het strand blijft genieten!


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.