Leidinggeven? Eerst aan mezelf en dan aan anderen!

Vaak wordt nog gedacht dat leiderschap een soort aangeboren kwaliteit is. Hoewel enige aanleg natuurlijk wel helpt, is mijn ervaring dat het toch vooral een bewustwordingsproces is. Bij mij kwam dat proces hardhandig in beweging toen ik vele, vele jaren geleden burn-out raakte en tot het inzicht kwam dat ik tot dan toe vooral voldeed aan de verwachtingen van anderen, ook als het ten koste ging van mijn persoonlijke welzijn. Tot dan toe stond ik bepaald niet open voor ongevraagde feedback of goede raad. Dus tja, het was een lange weg van zelfonderzoek, vallen en opstaan, leren luisteren naar hoe ik met mezelf communiceerde en gaan begrijpen waarom ik deed wat ik deed. Tot inzicht komen wat ik écht graag wilde, bracht mij er uiteindelijk toe om op het gebied van bewustwording, effectiviteit en kwaliteit, juist in de professionele werkomgeving, een bijdrage te willen leveren. En dat was in 1992 het begin van het trainings- en coaching bedrijf waarin we vandaag de dag met ca. 50 personen werkzaam zijn. Ik ervaar het als uitermate vervullend dat de lessen die ik zelf en inmiddels ook vele collega’s in ons persoonlijke en professionele leven hebben ervaren, het fundament vormen van een inspirerende, maar ook heel concrete sturingsfilosofie én methodiek die toepasbaar is zowel op individueel, team- als organisatieniveau. Dit hebben we inmiddels met meer dan 150.000 professionals op één of andere manier mogen delen, hetgeen voor 96% van die mensen waardevol geweest is, zo blijkt uit alle evaluaties.

Het werk is voor mijzelf een doorlopend leerproces. Ik kom daar mezelf bijna dagelijks in tegen. Omdat dingen anders lopen dan ik verwacht of gehoopt had, ik te optimistisch ben over hoeveel tijd iets kost, ik denk dat anderen een bepaald doel sneller en met meer gemak kunnen bereiken dan de werkelijkheid toont, ik denk iets duidelijk gecommuniceerd te hebben waar opnieuw vragen over worden gesteld. Kortom, er zijn steeds maar dingen die ik vanuit mijn automatische reactie heel vervelend of fout kan vinden en waar ik dan gemakkelijk mijn energie in kan verliezen, terwijl ik er ook voor kan kiezen om steeds vanuit wat er is, vanuit acceptatie van wat er is, nieuwe keuzes te maken, actie te ondernemen en bij te sturen waar nodig en mogelijk. Ook al is het voor de zoveelste keer, ook al komt het me niet uit, ook al heb ik er geen zin in. En wat me dan steeds weer zoveel voldoening geeft, is dat als ik er geen punt van maak, er voor anderen ook alle ruimte is om te corrigeren, te leren en zichzelf te ontwikkelen.

De rode draad in de ontwikkeling van mijn eigen persoonlijke leiderschap is dat ik de waarde geleerd heb van het zichtbaar maken van niet alleen wat allemaal zo mooi, goed en fantastisch is en waar ik een goede indruk mee maak, maar ook wat misschien niet zo mooi is en waar ik zelf tegen aan loop of tegenop zie. Waardoor ik niet de schijn hoef op te houden dat ik als mens perfect ben, maar wel bespreekbaar kan maken hoe het werkt om effectief om te gaan met niet-functionele overtuigingen, twijfels of ongemak, daar niet de regie aan te weg te geven, maar het ook niet te verbergen. Met als impact: ruimte bij mezelf én intrinsieke ruimte voor professionele kwaliteit en inspirerende resultaten.

Als leider in onze organisatie besef ik meer dan ooit dat het niet gaat om wat ik allemaal weet en kan, maar dat het gaat om wat ik doe en demonstreer. Dat als ik mezelf niet laat kennen, de mensen om mij heen dat ook niet doen. Dat als ik mij niet doorlopend ‘vernieuw’ ook op persoonlijke gebied, mijn omgeving ook niet in de vernieuwingsstand staat. Dat als ik doe alsof ik alles onder controle heb en beter weet, ik daarmee de groei van anderen belemmer. Dat de kwaliteit van hoe ik leiding geef aan mezelf, misschien wel de meest cruciale factor is voor geloofwaardigheid, inspiratie en vertrouwen bij anderen. Het met hart en ziel faciliteren van professionals om effectief leiding te geven aan zichzelf en anderen, is wat ik - en trouwens al mijn collega’s - het allerliefste doe en wat ik als het meest vervullend ervaar in mijn werk.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.