Door Annette Droogsma, CiEP-coach  …staat in grote letters boven het artikel. Ik ben aan het opruimen en ook de oude tijdschriften moeten eraan geloven. Bij deze uitgave van “Flow” (Sanoma Uitgevers, Hoofddorp, uitgave 06/2010) stopt mijn opruimactie en vind ik me lezend terug op de bank. Vanuit mijn rol als CiEP-coach boeit dit artikel mij meteen. “Kon ik op sommige dagen de tijd maar stilzetten! Wie zou dat niet eens willen?” 

Tijd te kort of werk te veel?

Mijn gedachten schieten naar de bekende leus uit ons CiEP-programma “Tijd te kort of werk te veel?”. Is het echt een kwestie van ‘anders beleven’? Bestaat tijd echt? Of is het iets dat door mensen bedacht is?  

Het is maar een idee van mij…

In mijn beleving verstrijkt de tijd op sommige momenten sneller dan op andere. Dan beleef ik dagen waarop alles past binnen de uren van de dag. ‘s Avonds lijkt het zelfs alsof er tijd over is. Dat besteed ik dan aan leuke dingen, vrienden bezoeken of helemaal niets doen. Dan weer zijn er dagen waarop ik mij al tijdens het ontbijt loop te haasten. De tien minuten die ik nog dacht te hebben, zijn ineens al voorbij. Dat gaat dan de hele dag zo door. Ieder uur lijkt maar 50 minuten te hebben, terwijl alles meer tijd kost dan verwacht. “Gaat de tijd vandaag harder dan op andere dagen?”, vraag ik me dan af. Het lijkt wel een wedloop die niet te winnen valt en ‘s avonds geef ik me uitgeput gewonnen.  Ja, het is maar een idee van mij dat de tijd niet altijd op dezelfde manier verstrijkt. Eén ding staat vast: hoe wij een dag invullen is iets waar wij zelf invloed op hebben. 

Tijd als lineair proces

Zou het kunnen dat de mensen in de westerse wereld meer last hebben van ‘tijd te kort’ omdat zij tijd als lineair proces zien, zoals in het artikel beschreven staat? En niet meer als cyclisch proces?  Ik lees dit eigenlijk nu pas voor het eerst bewust. Met tijd als lineair proces wordt bedoeld dat de reis gaat van een verleden, via het NU naar de toekomst. Het verleden is de grote verzameling momenten die geweest zijn en waaraan we met goede of slechte herinneringen terug denken. En de toekomst is een en al uitdaging of vraagteken voor velen van ons: passen alle afspraken, taken en bezigheden er wel in? Zijn we wel op tijd op een bepaalde plek om vervolgens weer naar een andere plaats te vertrekken? Zullen alle omstandigheden zo zijn dat het allemaal past? Of moeten we toch anders plannen? We zijn er zo mee bezig dat we het moment waar het allemaal echt gebeurt lijken te vergeten: het heden. Zonder nog stil te staan, vliegen wij van gisteren naar morgen. 

Cyclische tijd

Is dit dan wat maakt dat er zo veel stress heerst in de westerse wereld?  En wat doen mensen anders in delen van de wereld waar dit probleem niet zo speelt? Het artikel noemt de ‘cyclische’ tijd als een andere manier van tijdsopvatting. “Cyclische tijd is geworteld in de natuur, in de kringlopen van dagen en nachten, de maan, de seizoenen en de jaren”, lees ik. En dat bijvoorbeeld de Maya’s geloofden in tijdscycli van ongeveer 5000 jaar. Met deze gedachte verandert je kijk op tijd wel. Tijd is dan niet langer iets wat eindeloos doorgaat, maar iets wat naar een punt loopt en dan opnieuw begint. Ook lees ik dat in de westerse wereld de tijd losgemaakt is van de natuur en dat we ons laten dicteren door een kunstmatige tijd, in plaats van te wachten tot de tijd ergens rijp voor is. 

Een bijzonder inzicht

Ik vind dit een heel bijzonder inzicht! Dit is voor mij de eerste keer dat ik de vergelijking lineaire tijd – cyclische tijd tegenkom. En ik ben ervan overtuigd dat leven in overeenstemming met de natuur ons mensen voordelen brengt. Dat blijkt ook uit de voorbeelden in het artikel. De mensen met een cyclische tijdopvatting blijken meer in het NU te leven, zijn niet bezig met het concept ‘toekomst’ of ‘ te laat’. Dat hun leven daardoor minder stress kent, is een logisch gevolg hiervan.  Genoeg reden om in de westerse wereld eens goed na te denken of wij met onze lineaire tijdopvatting wel op de juiste weg zitten. 

De cyclische tijd ‘herontdekt’ bij CiEP!

Ik realiseer me dat wij CiEP-coaches bij Impulsus de goede weg zijn ingeslagen. Wij hebben namelijk de cyclische tijd “herontdekt”. Hoe ik daarop kom? In onze waardencirkel (een oefening tijdens het CiEP-traject) delen wij de week in 168 uren en vertellen wij onze deelnemers dat zij deze tijd ter beschikking hebben – iedere week opnieuw!  Een cyclische tijdsindeling – met de voordelen die deze met zich mee brengt! De mogelijkheid om de tijd week na week opnieuw te bekijken! De mogelijkheid om stil te staan in het NU, in plaats van al maar door te racen. Het helpt je om vaker zelf invloed uit te oefenen en bewust te kiezen hoe jij jouw tijd wilt besteden. Wat minder stress en meer gemoedsrust oplevert. 

Kun je tijd anders beleven? Jazeker!

Het artikel in ‘Flow’ geeft inspiratie in hoe jij zelf invloed kunt hebben op de manier waarop je tijd beleeft. Sommige tips vind ik heel waardevol. In het kort samengevat: 

  • Doe eens iets nieuws: de ervaring leert dat je innerlijke gevoel van tijd dan vertraagt.
  • Concentreer je op het NU– dit kun je leren door bijvoorbeeld meditatie.
  • Oefen je in mindfulness: ervaar bewust hoe je bijvoorbeeld naar je supermarkt rijd of in de douche staat.
  • Doe dingen eens bewust langzaam.
  • Als je ergens op moet wachten: maak er een kleine meditatie van in plaats van een bron van stress en ongeduld. 

 Met mijn CiEP achtergrond voeg ik een tip eraan toe: 

  • Invloed op de beleving van tijd krijg je door BEWUST te KIEZEN hoe jij jouw tijd besteedt!

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.