Invloed of betrokkenheid???

Door: Bibian Cosijn, CiEP-coach Het is vrijdagavond 21.00 uur. Ik hang heerlijk met een glas wijn in mijn hand op de nieuwe bank van mijn pas gescheiden vriendin. Aandachtig luister ik naar haar plannen en haar zorgen. Sinds een half jaar staat ze er met de kids alleen voor. Wanneer ze vertelt over de lange, eenzame weekenden zonder kids verschijnen rimpels in haar voorhoofd. Ze heeft haar ex al gevraagd of hij in die weekenden wil opletten dat ze groente eten, niet teveel achter computer en televisie hangen, maar vooral of hij hen op tijd naar bed wil sturen. Het lijkt echter of dat een averechts effect heeft gehad. Tenenkrommende verhalen hoort ze aan op zo’n zondagavond als de kids thuiskomen! Ze schudt haar hoofd vol onbegrip: “Hij wil toch ook dat het goed gaat met zijn kids?” vraagt ze mij. Ik twijfel… welke pet zet ik nu op: ben ik de vriendin die in dezelfde situatie heeft gezeten? Ben ik de neutrale toehoorder waar zij gewoon lekker haar verhaal aan kwijt kan? Of ben ik de coach, die haar mogelijk een inzicht mee kan geven ter ondersteuning? Leukere mama Alleen zij kan het juiste antwoord geven, dus vraag ik het haar.  “Oh,” verzucht ze, “hem kan ik niet veranderen. God weet dat ik dat al jaren heb geprobeerd. Als ik hier op een andere manier mee om zou kunnen gaan, dan zou ik op zondagavond zo’n leukere mama zijn!” Op een papier teken ik de ‘Cirkel van Invloed/Betrokkenheid’  van Steven R. Covey: een grote cirkel met daarin een kleinere cirkel. “Iedereen, dus ook jij, staat in zijn eigen Cirkel van Invloed. Dat is de kleinste cirkel binnenin. Als er in die cirkel iets gebeurt, kun jij daar direct invloed op uitoefenen. In de veel grotere cirkel daaromheen ben je mentaal of emotioneel wel betrokken, maar je kunt niets aan de situatie veranderen.” Beïnvloeden Mijn vriendin knikt nadenkend. Dan vraag ik: “Waar sta jij in dit geval? Kun jij de beslissingen van je ex in zo’n weekend beïnvloeden? Kun jij iets doen wat een andere uitkomst geeft?” Ze zucht: “Gezien zijn reactie kan ik volgens mij beter helemaal niets zeggen. Ik sta hier echt in de Cirkel van Betrokkenheid”. Ze wijst de buitenste cirkel aan. Vervolgens leg ik haar uit dat het heel veel energie kost als je probeert een situatie te veranderen waar je geen invloed op hebt. Heel veel frustraties, irritaties en stress komt juist daar vandaan. “Maar wat kan ik dan wel doen als ik in die Betrokkenheidcirkel zit?”, vraagt ze me. “Je begint met signaleren wat niet werkt. Vervolgens kun je dit communiceren. En daarna mag je het loslaten. Het is niet van jou, laat het waar het hoort. In dit geval dus bij je ex”, antwoord ik haar. Ze kijkt me vragend aan: “Hoe loste jij dat vroeger zelf op?” Ik lach en vertel haar dat ik tijdens mijn zoektocht deze cirkels tegenkwam. “Daardoor besefte ik dat er niets was dat ik kon doen. Toen ben ik gaan zorgen dat ik mijn weekenden helemaal leuk invulde. Ik deed dingen met vriendinnen waar ik normaal geen tijd voor had. Hield uitgebreide verwensessies in mijn badkamer. Draaide muziek die de kids vreselijk vonden. Ik at juist die dingen die zij niet graag lusten en vulde mijn weekenden vol aandacht en liefde voor mezelf.” “Het resultaat was een uitgeruste, goedgehumeurde mama, die blij haar kids verwelkomde op zondagavond. Ik had een luisterend oor voor al hun avonturen, stopte hen lekker op tijd in hun bedjes en gaf de eerste dagen wat extra vitamientjes. Gezonde stamppot Na een aantal maanden merkte mijn ex dat hij weinig effect scoorde. Waarschijnlijk was hij de Mac beu, want op een zaterdagavond had hij een gezonde stamppot staan brouwen!” We stappen over op alle andere onderwerpen die we nodig samen tegen het licht moeten houden en hebben nog een heerlijke avond met een lach en een traan. Anderhalve week later belt mijn vriendin op met de vraag of ik het komende weekend tijd heb om samen iets leuks te ondernemen. Zij trakteert als dank voor het mooie inzicht….

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.