Ingrediënten van een perfecte dag

Wat is nu een perfecte dag? Voor mij is het iets van 'flow' ervaren. De tijd gaat voorbij en ik kom toe aan de dingen die ik me heb voorgenomen. Ik voel me voldaan en energiek en daar word ik blij van. Maar wellicht is dit niet precies genoeg, want hoe maak ik nu de meeste kans op een perfecte dag?

Als ik weet wat voor mij de ingrediënten zijn voor een perfecte dag èn die voor een vervelende dag, kan ik waarschijnlijk beter sturen op wat ik het liefst wil: een fijne - of zelfs perfecte - dag!

Weet jij het?
En hoe is dat voor jou? Wat zijn voor jou de specifieke kenmerken van een perfecte dag? En waaraan herken je dan een niet zo'n perfecte dag?  Dit weekend heb ik maar eens een ingrediëntenlijstje voor mezelf gemaakt.

Ingrediënten van een mindere dag
Ik sta net te laat op. Het is nog zo lekker in bed. Ik ben gisteren te laat naar bed gegaan, dus moet ik me enorm haasten en dan moet ik ook nog van alles bij elkaar zoeken wat ik vandaag echt nodig heb... - Door de drukte is er geen tijd voor een fatsoenlijk ontbijt. Ik graai snel een Liga uit de kast voor onderweg. - Ik ben nu al moe (komt ook door dat wijntje van gisteravond) - Ik beland in de file en baal daar enorm van. Geen zin om vrolijk mee te zingen met de muziek op de radio en dan kleeft er ook nog zo'n asociale chauffeur op mijn bumper. - Al met al toch op tijd op werk. Zit ik klaar voor de vergadering, zijn de anderen niet op tijd. Grrrr... - Vandaag is de deadline van een stuk wat af moet, maar ik twijfel over de kwaliteit. Het moet wel echt goed zijn... Voordat ik het weet, is het later dan ik wilde en ben ik me de hele dag aan het haasten. Er staan zoveel acties op mijn To do-lijstje. - Dat is niet mijn schuld. Iedereen hier heeft het druk, dus ik ook. Er moet nog zoveel en er is geen tijd om nu eens echt over zaken na te denken. - Aan het einde van de werkdag zie ik eigenlijk alleen nog die lijst met zaken die ik weer niet hebt afgekregen en wat er dus morgen allemaal moet. En alle tijd die ik aan die ene klus hebt besteed, is blijkbaar ook niet goed genoeg geweest, want ik heb er alweer een vraag over in mijn toch al overvolle e-mailbox. - Eenmaal thuis plof ik moe op de bank. Vanavond maar iets makkelijks eten. O, gelukkig, mijn partner wil koken. Het sporten laat ik vanavond zitten, morgen weer, of overmorgen... - Na het eten keer ik terug naar de bank. Ik zap langs van alles op TV. Uiteindelijk ga ik toch weer te laat naar bed.   Dit lijstje hangt nu op de wc, naast een andere lijst met zaken die voor mij een perfecte dag maken. Zo kan ik bewuster kiezen en sturen, zichtbaar waar ik op uit ben.

Ingrediënten voor de perfecte dag 
Genoeg uitgerust de dag beginnen en dus de dag ervoor op tijd naar bed. - Elke dag lachen. "Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd", is mijn motto. - Een helpende hand kunnen zijn voor anderen. - Dankbaar zijn. - Kwaliteitstijd met mijn partner, zoals samen avondeten en koffiedrinken en in de weekenden leuke dingen ondernemen als een lange fietstocht. - Goed voor mezelf zorgen, een goed ontbijt en gezonde voeding. - Verantwoordelijk zijn en mezelf houden aan mijn gemaakte sportafspraak. - Focus op de positieve dingen. - Een warme douche. - Lekkere muziek in de auto. - Schoenen kopen en nog meer shoppen. - Naar de kappper, de schoonheidsspecialiste en sauna. -Lekker eten. - Kletsen met mijn vrienden en vriendinnen. - Mensen een complimentje geven. - Een complimentje ontvangen. - Een moment voor mezelf met een goed boek. - Expert zijn in mijn vakgebied en dat ook zo ervaren.

Wat kun jij doen?
Dan heb ik nu wel de ingrediënten voor een goede dag, maar wat is eigenlijk het recept? Want het hangt er wel op de wc, maar hoe stuur ik er op? Wat moet ik dan anders of meer doen om meer fijne dagen te ervaren? Volgens mij zijn daarvoor zijn een aantal zaken elementair, die ik recent weer eens ervaren heb in een seminar.

1) Her- en erken dat je een goede dag hebt gehad. Vier de kleine dingen in het leven en wees dankbaar; het leven is echt zo slecht nog niet.
2) Leg alle dingen die je doet eens tegen de meetlat. Zijn ze waardevol voor jou, leiden ze tot waar je naartoe wilt? Schrijf eens op wat je doelen zijn.
3) Als je alles als groot en moeilijk ziet, maak het dan klein. Neem kleine stapjes en neem 5% meer verantwoordelijkheid over je eigen leven en stuur erop. Voeg 5% zaken toe voor de perfecte dag en je dag wordt steeds perfecter. Heb je moeite met vroeg opstaan, zet de wekker dan 5 minuten eerder i.p.v. het door jouw gewenste uur. Als je dit tijdje hebt volgehouden, zet je de wekker weer 5 minuten eerder. Hetzelfde kun je doen met op tijd naar bed gaan. Dat geldt ook als je meer wilt lezen. Begin met 1 pagina per dag. En grote kans dat je meer dan 1 pagina leest. Als je dat elke dag doet, dan lees je heel veel meer dan dat je je voorneemt 1 boek per week te lezen en dat het  dan slechts tijdens de vakantie lukt.

Een maand volhouden 
Probeer dit nu eens een maand vol te houden. Oftewel 1 maand breek je je kleine beloftes met jezelf niet! En ben je je ervan bewust dat je daarmee dus je eigen successen boekt. Mindset is alles. Wedden dat je steeds meer perfecte dagen gaat ervaren? Geniet ervan! Ik ben gisteren begonnen en neem mezelf elke avond 3 nieuwe dingen voor, die betrekking hebben op de volgende dag en het is al 2 dagen gelukt. Dit is nu wat ze met 'flow' bedoelen.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.