Durven investeren in (waardenbewust gedrag van) mensen

Door: Brenda Filippo, CiEP-coach Laatst zat ik in gesprek met een directeur van een middelgrote organisatie. Nadat we de resultaten van een CiEP-pilot besproken hebben vraag ik hem of hij hier verder in wil investeren. “Ik weet niet of het wel zo’n goed idee is”, krijg ik als antwoord. Aangezien de resultaten uitstekend zijn ben ik heel nieuwsgierig waarom. “Ik heb 15% verloop, dus in 7 jaar is de investering in mensen weer de deur uit”. “En ik voel er weinig voor om elk jaar al die nieuwe mensen te laten trainen”, voegt hij er aan toe. Hoe bereik je dan toch de kwaliteit en professionaliteit die nodig is? “Ik heb mijn leidinggevenden gevraagd daar zelf voor te zorgen, zij zijn immers zelf getraind”, zegt hij. En? “Ze zijn er nog niet uit. Trouwens 3 van de 7 zijn ook nieuw de afgelopen 6 maanden” “En er is een vacature waar nu een interim zit”. Het klinkt niet echt als dat hier duurzaam rendement uit gaat komen. En ik zie aan zijn gezicht dat hij het ook zo ziet. Dus ik vraag hem of ik wat beweging mag brengen in zijn gedachtengang. Stel dat je wel zou investeren in CiEP voor je hele organisatie. Zou je het dan willen borgen? “Uiteraard, zo’n investering daar zou ik afspraken over maken hoe we daar blijvend profijt van hebben”, is zijn antwoord. “Maar dan heb ik nog steeds dat verloop”, houdt hij vol. Ken je de werking van een systeem? Dat een systeem altijd zijn evenwicht zoekt, ook al werkt het niet? En dat als je een nieuw element toevoegt, dit een verschil kan maken voor het hele systeem? De directeur beaamt dit en luistert belangstellend. Kan je je voorstellen dat wanneer je CiEP duurzaam toevoegt aan je systeem, dit principe dat nu in je nadeel werkt, ook in je voordeel kan werken? Gaat die 15% allemaal tegelijk weg? Vraag ik. “Nee gelukkig niet”, zegt hij lachend. Ok, dus gedurende het jaar vertrekken er mensen. Kan je je dus voorstellen dat als je de CiEP-principes van bewust en effectief werken hebt geborgd, doordat je hele organisatie er mee werkt en mensen er aan gehouden worden, dat nieuwe mensen vanzelf opgenomen worden in die cultuur? Zo had ik het nog niet bekeken, zegt de directeur. Het vraagt wel leiderschap en een investering, maar je krijgt daardoor wel duurzaam rendement!

Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.