Communicatie kun je op vele manieren benaderen

Communicatie kun je op vele manieren benaderen. Een vergelijking die mij aanspreekt is die met hoe mensen samen dansen. Je voelt jezelf, je hoort en voelt de muziek en je stemt af op de ander. Tot zover niet moeilijk. Maar dan wordt het lastig: wie leidt en wie volgt? Ben je in staat om te volgen, ook als je vindt dat de ander je beter zou moeten leiden? En kun je goed leiding blijven geven, ook als de ander z’n eigen ding doet? Wat als je een ander tempo hebt dan je danspartner? Een andere behoefte aan expressie? Of je danst met een andere stijl (lees cultuur) dan de ander?

Hoe vanzelfsprekend het soms ook lijkt, als je paren samen ziet dansen, dient de communicatie tussen de twee lichamen loepzuiver te zijn, anders ziet het er niet uit. Als er een communicatiestoring is, zie je dat onmiddellijk. Best grappig als de dans op een worstelpartij lijkt omdat men het niet eens kan worden wie leidt. Of spijtig als mensen wel tegenover elkaar bewegen en elkaar vasthouden, terwijl eigenlijk ieder voor zich danst.  

Waarom vind ik deze vergelijking zo treffend als het over communicatie gaat? Omdat je veel kunt leren van de directe feedback die je lichaam geeft op het moment dat je samen danst. In de eerste plaats is het zo: het klikt of het klikt niet. Dat is simpel, meteen merkbaar en vrijwel altijd wederkerig.

Als het klikt, prima. Toch kun je ook de situatie hebben dat je wel met iemand wilt (relatie) of moet (werk) ‘dansen’, ondanks dat het niet vanzelf gaat. In dat geval moet je dus sámen leren dansen. En leren is investeren. Als we aan communiceren denken is vaak niet het eerste wat er in ons opkomt, dat dit ook leren en investeren betekent. We gaan ervan uit dat het vanzelfsprekend is en dat het vanzelf moet gaan. Niets is minder waar.

Soepeler dansen en communiceren betekent éérst naar jezelf luisteren. Waar heb ik behoefte aan? Wat mis ik? Waar hou ik mezelf in? Om in de pas te komen, helpt het niet om te steggelen over welke voet waar geplaatst moet worden en welke draai je wanneer hoort te doen. Sta samen stil bij wat je ervaart, vertel én luister naar de ander. Wat is het probleem? Is dat de techniek, stijl, aandacht of tempo? Daardoor wordt helder waar jullie aan te werken hebben. Als dat gelukt is blijft er nog maar 1 ding over: oefenen, oefenen, oefenen. Opdat je samen de sterren van de hemel danst.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.