CiEP je vitaliteit

Wat hebben wij mensen met elkaar gemeen? Wij hebben allen een prachtig cadeau van Moeder Natuur gekregen: ons fysieke lichaam. Het is ons voertuig waarmee we op deze aardbol kunnen functioneren. Het is een kostbaar goed en het vergt onze bewuste aandacht en bewuste keuzes om het voor ons te laten werken. Als basis voor mogelijkheden, voor geluk en voldoening.

Aangezien ik zelf een ‘weeffout’ heb (ik ben geboren met een hartafwijking), heb ik van jongs af aan belangstelling gehad voor alles wat mijn gezondheid beïnvloedde en zou kunnen verbeteren. Ik besloot al vroeg om ‘me er niet onder te laten krijgen’, en alles te doen om zo vitaal mogelijk te blijven. Vandaar dat ik veel lees over dit thema. Zo las ik onlangs voor de tweede keer het boek Antikanker van David Servan-Schreiber, en dit keer bekeek ik het geheel in het licht van CiEP.

Wat bedoel ik hiermee?
Het boek geeft onder meer aan welke grote veranderingen de afgelopen eeuw hebben plaatsgevonden. De volgende vier aspecten hebben direct invloed op onze gezondheid, en dan helaas een ziekmakende:

• Voedsel, zoals: transvetten, een verschuiving van het aandeel omega-6 naar omega-3 vetzuren; de methode van fokken en houden van dieren; voedsel komt nu ook van ver en moet langer houdbaar zijn met alle gevolgen van dien; veel bewerkt voedsel en additieven.

• Leefmilieu: chemicaliën en giftige stoffen; straling.

• Beweging: minder beweging door zittende beroepen, langere reistijden, en ontwikkeling van tv en pc.

• Visie: de visie dat er altijd een pilletje is tegen een kwaal. Hoge cholesterol of hoofdpijn? Neem een pilletje! Ik denk dat wij het er met elkaar over eens zijn dat een goede gezondheid van groot belang is, maar vaak gaan we er automatisch van uit dat het een gegeven is. Totdat … we ziek worden.

Zorg voor je lichaam als je dierbaarste bezit
Tot die tijd bestaat het gevaar dat we ons lichaam onnadenkend behandelen als een vuilnisvat. Wel zorgen we bijvoorbeeld goed voor onze auto: we gooien immers geen diesel in een benzinemotor, noch cola, sigaretten of zuurtjes. De gedachte alleen al! Maar waarom behandelen we ons lichaam wel zo? We zijn ons vaak niet bewust van alle schadelijke dingen waarmee we ons lichaam belasten. We leven gewoonweg op onze automatische piloot. Hoeveel dagelijkse gewoontes hebben we wel niet?


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.