Als iets waar is, kan iets ook niet waar zijn

Onze gedachten en overtuigingen kunnen zeer sterk zijn. De vraag is of die gedachten ook waar zijn en of ze je helpen je doelstellingen te realiseren? Als een gedachte je stress bezorgt, is het mogelijk een irrationele gedachte en loont het de moeite te onderzoeken of je er een andere gedachte tegenover kan zetten.

''Ik ben verantwoordelijk voor het welzijn van mijn team''
Op de derde dag van een 4-daags CiEP programma heb ik een gesprek met Jan. Jan is afdelingshoofd en verantwoordelijk voor het functioneren van een team van collega’s. Door de (digitale) werkplek slim in te richten en een drietal CiEP werkprincipes toe te passen, heeft hij inmiddels overzicht en regie op zijn werkzaamheden, waardoor de ervaren werkdruk al flink is afgenomen. De hoeveelheid overuren is daarmee al drastisch verminderd. Toch blijft er veel werk op zijn bordje liggen. Een belangrijk deel van dat werk heeft te maken met zijn team. Het welzijn van zijn teamleden gaat hem na aan het hart. Het liefst zou hij ze in alles ontzorgen. Daarmee heeft hij in de loop van de tijd ongemerkt ook veel werk naar zich toe getrokken. Ik vraag hem of hij wel alles zelf moet doen? In het gesprek dat ik daar verder met hem over voer, zegt hij op enig moment: “ik zie dat als mijn taak, ik ben immers verantwoordelijk voor het welzijn van mijn team”.

Keer dat eens om…

“Is dat zo?”, vraag ik. Ik laat Jan vervolgens drie redenen opschrijven waarom dat in zijn optiek ook echt zo is; valide redenen zo op het eerste gezicht. “Kun je er ook een andere gedachte tegenover zetten?”, vraag ik. Ik laat hem de oorspronkelijke gedachte vervolgens drie keer omkeren: naar het tegenovergestelde, naar de ander en naar hemzelf.

Ik ben niet verantwoordelijk voor het welzijn van mijn team.

Teamleden zijn (zelf) verantwoordelijk voor het welzijn van mijn (het) team.

Teamleden zijn verantwoordelijk voor mijn welzijn.

Bij elk van de omkeringen vraag ik hem minstens drie argumenten te verzinnen die ook waar kunnen zijn. Hij schrijft ze zonder moeite op. Na afloop bekijken we het resultaat: drie redenen waarom de oorspronkelijke gedachte waar is en meer dan tien argumenten die een ander gezichtspunt laten zien!

Schellen van de ogen

“Je gaat het pas zien als je het door hebt”, het is een bekende Cruijff-uitdrukking. Door een oorspronkelijke gedachte om te keren, uit te schrijven en op je in te laten werken, kom je er achter dat een andere gedachte ook waar kan zijn. Het zou zomaar een gedachte kunnen zijn waar je geen stress van krijgt en die je vervolgens in staat stelt ook anders te handelen. Bij Jan zijn de schellen van de ogen gevallen. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid voor zijn team serieus, maar hij hoeft niet alles zelf te doen en gaat meer zaken bij het team beleggen.


Wij gebruiken cookies om het contact met ciep.com nog makkelijker en persoonlijker te maken.
Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.

Niet meer tonen.